Opdracht Leefkunst Abonnement - Juli 2018

 

nodig:
groot vel tekenpapier
verf of zacht pastelkrijt. Kies waar jouw voorkeur op dit moment naar uitgaat.
Tekenplank
Schilderstape
(Kwasten en pot water)
Geur-object (lees hieronder)
Dansmuziek (lees hieronder)
Pen en papier
1 vel stevig A5 papier

Zoek muziek die voor jou hoort bij de zomer in volle glorie. Zorg voor een lekker dansritme.

Welke geur hoort voor jou bij hoogzomer? Kies iets dat bereikbaar is en zorg dat je de geur bij de hand hebt. Denk bijvoorbeeld aan zonnebrandmelk, verse munt, maar ook motorolie (voor je zomerse motortour), bepaalde kruiden uit een zomers gerecht, het speciaalbiertje op dat favoriete terrasje. Laat je herinneringen langskomen en kies jouw persoonlijke zomergeur.

Leg je teken- of schilderspullen klaar.

Zet de muziek aan. Zoek een plek waar je de ruimte hebt. Pak je geurvoorwerp, ga rechtop staan met je voeten op heupbreedte en sluit je ogen. Voel de grond onder je voeten en stel je voor dat er een stralende zomerzon boven je hoofd staat. Laat het licht en de warmte via je kruin je lijf instromen.

Ruik! Laat de geur bij je binnenkomen. Neem de tijd. Laat alle gedachten en herinneringen toe, zonder ze te analyseren of er over te piekeren.

Vervolgens laat je de muziek bij je binnen komen. Waar wil je lichaam in beweging komen? Ga vanuit die plek rustig beginnen met dansen. Laat je dansbewegingen langzaam intenser worden.

Ga dan steeds meer voluit dansen. Gebruik je geur-object in je zomerdans, neem de ruimte.
Als je voelt dat het genoeg is, kom je tot stilstand. Laat de muziek aan staan.

Loop naar je schilder- of tekenspullen en kies spontaan de kleur die voor jou bij de zomer hoort zoals je die net in je dans ervaren hebt.

Ga, bewegend op de muziek, schilderen of tekenen. Laat je handen gaan op de muziek. Het hoeft niets te worden. Het hoeft niet eens mooi te worden. Daar gaat het niet om. Geniet van het bewegen en van de kleur op je papier. Ga andere kleuren toevoegen. Verbeeld jouw ervaring tijdens je zomerdans.

Als je klaar bent, zet je de muziek uit en ga je rustig zitten, met je werkstuk en pen/papier voor je.
Kijk een poosje naar je werkstuk, zonder oordeel.
Wat valt je op aan je tekening?
Wat heb je ervaren tijdens het dansen?
Schrijf hierover een gedichtje/korte tekst.

Als je klaar bent, lees je je tekst hardop voor, liefst twee keer, met volle aandacht.
Welke zin verwoordt de essentie van je ervaring?
Schrijf die zin op je A5 papier. Als je zin hebt, kun je de tekst versterken door er kleur en vorm omheen aan te brengen.

Schrijf op de achterkant van je kaart de titel(s) van de muziek en de geur die je hebt gekozen. Je kunt ook je hele gedicht/tekst op de achterkant schrijven. Zet er de datum bij. Dit is handig voor als je later je werkstukken nog eens doorkijkt.

Vragen:
Wat vertelt de zin die je hebt gekozen over waar jij naar verlangt?
Wat wil er in jou tot bloei komen?
Wat neem je je wat dat betreft concreet voor?

Hang je A5-kaart op een centrale plek. Lees iedere dag even je zin en laat het hoogzomer-gevoel weer in je opkomen. Wees je bewust van hetgeen dat in je teweegbrengt.

Als je deze opdracht doet als onderdeel van het abonnement, stuur je de antwoorden op de vragen, een verslagje met de essentie van hetgeen je bij deze opdracht ervaren hebt en foto's van je creatieve werk via de mail op. Je krijgt dan binnen een week persoonlijke feedback van Ilse. Doe je deze opdracht als voorproefje, dan hoef je niets op te sturen.