Introductiecursus Meditatie

Vanaf donderdag 7 maart 2019 kun je meedoen aan de cursus Meditatie, vanuit een nuchtere, down to earth benadering. Geen wierook en tempelbellen, maar wetenschappelijk onderbouwde technieken om gelukkiger, vaardiger en meer ontspannen in het leven te staan.

Veel mensen hebben last van negativiteit, in welke vorm dan ook in hun leven. Ze gaan gebukt onder bijvoorbeeld stress, prestatiedruk, depressieve gevoelens, eetproblemen, fysieke pijn of een gebrek aan zelfvertrouwen.
Uiteindelijk is deze negativiteit terug te leiden tot een samenhangende groep van gedachten die opduikt in het bewustzijn. Deze clusters c.q. gedachtenpatronen zijn ooit ontstaan in een situatie in het verleden, die als pijnlijk werd ervaren. Of juist in situaties die als prettig werden ervaren en die je steeds wilt herhalen. Deze patronen worden geactiveerd in situaties die op één of andere manier met de oude situatie wordt geassocieerd. Er ontstaat als het ware een groef, een karrenspoor. En net zoals het spannend is om tijdens het fietsen uit een karrenspoor te sturen, vraagt het loskomen van gedachtenpatronen om aandacht, oplettendheid, opnieuw balans zoeken en volharding.

Meditatie is in feite niets anders dan het stuur van je fiets ter hand nemen. Je hoeft niet voor eeuwig in het karrenspoor te blijven fietsen, zeker niet als dit pijn en negativiteit oplevert.
De meditatievorm die binnen deze cursus wordt beoefend heeft geen religieuze achtergrond. Je zou het kunnen vergelijken met een soort sportschool-training. Want zoals je zorgt voor gezond eten, voldoende lichaamsbeweging en genoeg slaap, zo kun je ook zorgen dat je op een gezonde manier met je denken en emoties omgaat. Zodat je gelukkiger in het leven kunt staan en beter kunt functioneren, voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen.

Praktische informatie
In de introductiecursus Meditatie van Leefkunst ga je in een groep van maximaal zes personen ondervinden wat meditatie is, wat het voor jou kan betekenen, wat de valkuilen en obstakels zijn en hoe je daar mee om kunt gaan. Het werken in een groep biedt ondersteuning, uitwisseling en een hulp bij het daadwerkelijk volhouden van je voornemen om meditatie serieus te nemen. Want dat laatste blijkt nogal eens een struikelblok. In de huidige tijd, waarin de agenda's al gauw volstromen, is het verleidelijk meditatie geen prioriteit te geven. Terwijl het vaardig worden in meditatie juist essentieel is om de vol- en veelheid van deze tijd ontspannen en vaardig het hoofd te bieden.
Onder dit relatief onschuldige obstakel ligt nog een ander mechanisme verborgen. Veel ingesleten patronen geven zich niet zo gauw gewonnen. Het is eenvoudiger om er toch maar weer in mee te gaan, dan om je op onbekend terrein te begeven. Onzekerheid, twijfel en angst duiken op in de ondergrond.
Het werken in een groep onder begeleiding kan je helpen hiermee om te gaan.

Deze cursus bestaat niet uit lange theoretische betogen, hoewel hij wel is gebouwd op de fundering van gedegen theorie en eeuwenlange inzichten. De deelnemers gaan actief onder begeleiding aan het werk. Meditatie en alles wat daaruit voortvloeit is iets dat je moet DOEN; het werkt niet als je er alleen over leest of hoort, als je het met je verstand denkt te begrijpen. Het wordt uiteindelijk een manier van leven, op ieder moment van de dag. Dat vraagt inzet, ritme en trouw. Maar naarmate de tijd vordert, gaat het steeds makkelijker. En op een dag gaat het vanzelf.

Deze introductiecursus is geschikt voor beginners en gevorderden, ondanks de term "introductie". Het is de eerste in een geplande reeks van meditatie-cursussen, vandaar de term.

Als je deze cursus hebt doorlopen en het prettig vindt in een kleine groep te blijven mediteren, kun je je aansluiten bij de doorlopende meditatiegroep van Leefkunst (start na de introductie-cursus), op vrijdagen van 09.00 tot 10.00 uur (of in onderling overleg op een ander moment). Bij binnenkomst drinken we gezamenlijk koffie/thee en wisselen we even kort uit, waarna we gezamenlijk een half uur mediteren. Er wordt niet nabesproken. Hiervoor koop je een strippenkaart van 10 keer (€ 50). Meer info: klik hier.

Kort:

Introductiecursus Meditatie

Wanneer: donderdagen 7, 14, 21, 28 maart, 4, 11, 18 april, 9 mei 2019
Tijdstip: 20.00 - 21.00 uur
Locatie: Leefkunst, Essendreef 74 Gouderak
Kosten: € 120

Aanmelden: stuur een mail naar leefkunstmail@gmail.com